(infografic) Stat în care un litru de benzină costă 18 bănuți. Moldova se află în top 10 țări din CSI cu cel mai mic preț la combustibil

benzinarie
Foto: Facebook/ ANRE Republica Moldova

Potrivit site-ului globalpetrolprices.com, cel mai mic preț pentru un litru de motorină se plătește în Venezuela (0.01$ sau 18 bănuți), iar cel mai scump e în Zimbabwe. Pentru un litru de benzină șoferii achită 3.42 de dolari sau 60.98 de lei. Moldova ocupă locul 10 în topul țărilor CSI la acest capitol.

În România prețul pentru un litru constituie 1.39 de dolari sau 24.78 de lei. În Moldova șoferii achită 1.06$ sau 18.90 de lei.

credit: Ziarul de Gardă

Prețul mediu la benzină în lume este de 1.15 dolari pe litru, dar există diferențe mari între țări. Țările mai bogate au prețuri mai mari, iar țările sărace și țările care produc și exportă petrol au prețuri semnificativ mai mici. O excepție este SUA care este o țară avansată economic, dar are prețuri mici la benzină. Diferențele în prețurile la benzină în diferitele țări se datorează diferitelor impozite și subvenții pentru benzină. Toate țările cumpără petrol pe piețele internaționale la aceleași prețuri, dar impun impozite diferite. De aceea prețul cu amănuntul la benzină este diferit.

Mai jos vă prezentăm prețurile pentru un litru de motorină. 

În Moldova, prețul pentru un litru de motorină este de 0.96 dolari sau 17.12 lei, iar în România – 1.43$ sau 25.5 lei.

33

44

66

77

88

Prețul mediu la motorină în lume pentru această perioadă (aprilie) este de 1.06 de dolari.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente