Moldova mai aproape de nord: Cum e să înveți limba finlandeză într-un an de zile, iar în același timp să fii pregătit de lansarea unui startup

39391890_316543512247023_3260427897663389696_n

Limbile engleză, rusă și franceză sunt cele mai populare opțiuni printre serviciile oferite de traducătorii autorizați în Republica Moldova. Mai puțin populare sunt limbile nordice, astfel încât doar un traducător din țara noastră este specializat în limba suedeză. Nici la capitolul relații internaționale cu țările din nord nu stăm mai bine, asta în timp ce toată Europa își îndreaptă privirea spre Norvegia, Suedia, Danemarca sau Finlanda, atunci când este vorba despre exemple bune în educație, sănătate sau alte domenii. De curând, Clubul Consulilor Onorifici „DIALOGUE 2018” a lansat programul „Colaborarea nordică în Moldova”, iar printre activitățile de bază este organizarea cursurilor de limbi nordice pentru tinerii din țară. Am vorbit cu Nina, una dintre elevele înscrise la cursurile de limbă finlandeză, care ne-a povestit cu entuziasm despre oportunitățile pe care această șansă i le descoperă.

Nina Buruiană va fi din toamnă elevă în clasa a 11-a la un liceu din Capitală, iar de 9 luni frecventează cursurile de limbă finlandeză puse la dispoziție în cadrul programului „Colaborarea nordică în Moldova”. S-a înscris din curiozitate, dar și din dorința de a studia ulterior la o universitate finlandeză, Finlanda fiind recunoscută la nivel european pentru studii de calitate.

În cele nouă luni, Nina a atins nivelul la care înțelege destul de multe dintr-o discuție în finlandeză, scrie, și începe să converseze, unind sutele de cuvinte învățate în toată această perioadă. „Provocarea stă în cuvintele foarte lungi, care în conversații sunt pronunțate prescurtat, însă asta este și frumusețea acestei limbi”, ne-a spus Nina, care s-a îndrăgostit la propriu de melodicitatea și originalitatea limbii finlandeze.

Cursurile sunt organizate în format de doi ani. În primul an, elevii își aleg una dintre limbile nordice pe care vor să le studieze. În același timp ei deprind metodica pregătirii unui start-up. Dacă doresc să obțină specializarea de traducător dintr-o limbă străină într-o altă limbă străină, atunci ei pot opta și pentru al doilea an de studiu, în care vor învăța o doua limbă, în funcție de categoria aleasă. Astfel, suedeza este grupată cu finlandeza, iar norvegiana este grupată cu daneza.

39386965_1907148322674758_4029793283545759744_n

Nordicii sunt calzi

După câteva luni de cursuri, Nina, împreună cu ceilalți elevi din grupul de studiu, a avut oportunitatea să călătorească în Finlanda. Tinerii au vizitat o școală primară, un colegiu și o universitate în Jyväskylä și în Helsinki. „Înainte de a merge în Finlanda aveam stereotipul că finlandezii sunt oameni reci și închiși, iar când am început să socializăm cu copiii pe care i-am întâlnit, i-am cunoscut calzi și plini de sentimente. Tot acolo am întâlnit persoane din Azerbaidjan care nu cunoșteau engleza, dar vorbeau fluent finlandeza. Asta m-a impresionat și m-a motivat că și eu aș putea învăța la fel de bine această limbă.”

39150003_268915830383570_3025227229312319488_n

Lecțiile se desfășoară atât în format fizic, cât și online, întrucât acestea sunt predate de profesori danezi, care vin periodic la Chișinău pentru întâlnirile cu elevii. Aceștia folosesc diverse resurse online pentru a le face elevilor o experiență de învățare cât mai plăcută – de la cărți academice clasice, până la filmulețe pe YouTube sau analizarea textelor poveștilor nordice. Pe lângă gramatică, elevii învață despre cultura nordului, mentalitatea oamenilor de acolo, tradițiile lor și viața de zi cu zi.

Nina ne-a spus că aventura ei de a învăța limba finlandeză îi ia în medie 20 de ore pe săptămână, uneori mai mult, dar fiecare oră merită pe deplin efortul.

Șase furnici vor să spună lumii întregi despre Moldova

În cadrul aceluiași program, a fost creat un ONG pentru tineri care și-a propus să promoveze cultura Moldovei peste hotare, în special în relație cu țările nordice. Organizația Six Ants a lansat o provocare pentru toți tinerii cu idei ingenioase, care și-ar dori să pună bazele unui startup. Astfel, membrii organizației împreună cu alți tineri doritori, vor merge în luna septembrie în 7 țări europene (Ucraina, Polonia, Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda și Rusia) pentru a prezenta în cadrul mai multor universități diverse idei de startupuri.

Pentru participare, e nevoie doar de idee și entuziasm. Printre ideile pe care organizatorii le au până acum se află și proiectul Ninei. Tânăra și-ar dori să investească într-un proiect de design, în care ar combina elemente tradiționale ale culturii moldovenești cu elemente finlandeze. „Mi-au plăcut mult culorile lor vii sau piesele unice de mobilier, cărora cred că le-ar sta bine în combinație cu elemente tradiționale moldovenești.” Colegii ei își doresc la rândul lor să deschidă restaurante cu fructe de pădure, să deschidă expoziții de pești, sau să investească în restaurante cu mâncare tradițională nordică.

39270431_691898487834831_3237376340034322432_n

„Moldova poate avea multe în comun cu țările din nord. Poate că finlandezii sunt mai închiși decât moldovenii, dar atunci când am vizitat această țară m-am simțit ca acasă”, spune Nina. Tânăra vrea să-și urmeze studiile acolo, dar plănuiește să se întoarcă. „Vreau să-i îndemn pe tineri să învețe aceste limbi, să meargă și să beneficieze de oportunitățile lor de studiu, dar să se întoarcă în cele din urmă acasă, iar împreună să implementăm schimbările pe care le vom vedea acolo.”

Nina ne-a mai povestit că și-ar dori să urmeze un program de studii online la o universitate finlandeză: „Este ceva minunat, deoarece poți avea un orar flexibil, poți termina cursurile mai devreme sau mai târziu, nu este necesar să fii prezent fizic, fiindcă totul se face online, fiind confortabil și accesibil.”

39288522_265051994220889_7074081362969362432_n

 

Oportunitatea participării în cadrul excursiei din toamnă este încă deschisă. Tinerii, indiferent de vârstă, se pot înscrie cu ideea lor de startup, pe care vor trebui să o prezinte ulterior în limba engleză. Înscrierile au loc la [email protected] sau în grupul de pe Facebook: Nordic collaboration in Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente