Dezvoltarea ingineriei şi bunele practici ale Moldovei au fost prezentate la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie „MISiS”

58374439_427445248040880_1813535720099282944_n

În data de 25 aprilie, la Moscova, în cadrul Universităţii Naționale de Știință și Tehnologie „MISiS”, prima universitate din Rusia care a primit statut de „Universitate Națională de Știință și Tehnologie” şi care include circa 9 institute și 6 filiale, dintre care 2 în străinătate, s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Public, organizată cu participarea Asociaţiei Universităţilor Tehnice din ţările CSI, abordând un subiect important în epoca tehnologiilor: „Procesul de instruire în Inginerie. Noi domenii de cooperare a instituţiilor de învăţământ, aferente statelor membre CSI”.

Evenimentul a debutat cu un mesaj de salut al dnei Alevtina Chernikova, prof.univ.,dr., Rector NUST „MISiS”, președinte al Consiliului Public al statelor membre CSI pe lângă NUST „MISiS”, care a menţionat că în prezent prin inginer se înţelege un profesionist calificat în baza şcolii superioare tehnice pentru a putea presta activităţi tehnice, creative, de concepţie şi de administrare, iar astăzi calificarea inginerească este baza creaţiei tehnice. De asemenea, dna Chernikova a prezentat structura universității, proiectele implementate în domeniile Inginerești, procesul de certificare al FabLab, activitățile pe care le realizează universitatea în domeniul cercetării.

„Procesul de instruire în Inginerie. Noi domenii de cooperare a instituţiilor de învăţământ, aferente statelor membre CSI”, a fost prezentat de prorectorul pentru, NUST „MISiS”. Acesta s-a referit la faptul că în condițiile actuale, de schimbări rapide în toate domeniile, universitățile trebuie să ofere studii de calitate și adaptate la prezent, pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a se încadra mai ușor pe piața muncii. Este important să ne ajustăm oferta educaţională şi programele de studiu conform cerinţelor studenţilor şi a pieţei muncii. În scopul alinierii la cerinţele angajatorilor din domeniul IT, de asemenea, e necesar periodic să modernizăm curriculele de studii la discipline, acestea fiind discutate şi avizate de companii din domeniul respectiv.

58380860_312775862727609_4523026408695398400_n

În procesul de instruire şi recalificare a personalului în domeniul ingineresc, se propune a utiliza bunele practici prin colaborarea mai eficientă dintre NUST MISiS şi statele membre ale CSI, acest subiect fiind punctat de prorectorul pentru parteneriate, Vyacheslav Khvan.

Deoarece, Universitatea Tehnică a Moldovei, este unica instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova prezentă la acest forum, şi reprezentată de Dinu Ţurcanu, prorector informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, i-a fost oferit timp a prezenta dezvoltarea ingineriei şi bunele practice ale ţării noastre.

Ţurcanu a menţionat că prioritățile sistemului de educație contemporană sunt de neimaginat fără formarea competențelor inginerești și digitale. Chiar dacă suntem o țară mică, trebuie să ținem cadența, să dezvoltăm știința și să fim foarte creativi și inventivi, UTM fiind un frumos exemplu în acest sens. Aici găsim un teren propice pentru dezvoltarea educației STEM, care prevede o legătură strânsă între știință, tehnologie, inginerie și matematică, contribuind la crearea, dezvoltarea și promovarea unui ecosistem educațional capabil să ofere tinerilor o educație completă, echilibrată și de calitate, în conformitate cu prioritățile educației stabilite în Strategia Naţională, dar și în politicile implementate de Guvernul Republicii Moldova, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării – printre care introducerea disciplinei Educația Digitală în școli care are drept scop „propulsarea Moldovei la un nou nivel de dezvoltare umană”, iar reforma curriculară care se realizează momentan – acordă o atenție deosebită educației digitale şi roboticii.

58916873_2101573519939040_8521178582272180224_n

Prorectorul UTM a reconfirmat faptul că o societate modernă are nevoie de inovație, de atitudine dedicată și privilegiată față de cei care creează viitorul, iar viitorul arată luminos atunci când cei care creează dispun de condiții preferențiale și pot crea produse originale și performante aici, în Republica Moldova. În acest sens a fost menţionat aportul donatorilor externi (Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei), dar şi Asociaţiei Naționale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) în crearea Centrului de Excelenţă şi Instruite TIC – Tekwill – o platformă concepută să creeze o atmosferă inedită pentru pasionații de creație și inovație, dar şi Fab Lab Chișinău, unul dintre cele mai mari ateliere de prototipare și producție la scară mică din Europa de Est, de asemenea a fost punctat aportul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, prin promovarea legislației favorizante pentru creativitatea digitală, în mod special, Legea cu privire la parcurile IT, care include și componenta de creativitate digitală, dar și cea de cercetare-dezvoltare în general.

În concluzie, Ţurcanu a subliniat că inginerii rezolvă în folosul societăţii ceea ce oamenii de ştiinţă, întâmplător sau nu, reuşesc să descopere. Inginerii sunt în primul rând creatori, prin gândire profundă şi logică, prin inventivitate şi responsabilitate. Inginerii sunt creatorii bunurilor materiale care au adus fiecărui cetăţean de pe glob mai mult confort decât îşi putea permite un rege cu peste un secol în urmă. Din analizarea evoluţiei bunăstării globale se constată că principala forţă motrice a progresului în societatea modernă o reprezintă progresul ingineriei. Un lucru este cert: fără ingineri societatea nu s-ar fi schimbat radical, chiar dacă în domeniul ştiinţelor fundamentale ar fi fost puse în evidenţă fenomene şi procese dintre cele mai interesante.

Prezenţi la eveniment, numeroşi rectori şi prorectori ai universităţilor tehnice din statele mebre CSI, s-au arătat surprinşi de diversitatea activităților UTM şi prezentarea detaliată a dlui prorector, Dinu Ţurcanu, exprimând speranța intensificării colaborării dinte UTM și Consiliului Public al statelor membre CSI pe lângă NUST „MISiS”.

58635812_1871469302956969_4999009025333919744_n

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente