Cinci motive pentru care să citești „Mozaicul Uman”, de Dorian Furtună

MozaiculUman-36

Cinci cititori împătimiți din Republica Moldova și România au venit cu câte 5 argumente în favoarea lecturării cărții lui Dorian Furtună – „Mozaicul Uman. Evoluția omului și originea raselor”.

Prima carte de antropogeneză și rasogeneză din Republica Moldova – „Mozaicul Uman. Evoluția omului și originea raselor”, de Dorian Furtună, a apărut în toamna anului 2018 și este o carte despre originea și diversitatea biologică a speciei umane.

 Victoria Diaconescu, cronicară de carte

# Pentru ideea inovatoare pe care o aduce. În „Mozaicul uman”, Dorian Furtună propune un concept nou pentru a descrie procesul complex al evoluției umane, conceptul evoluției mozaicale, care nu numai că acoperă toate concluziile cercetărilor făcute până la moment în acest domeniu, dar este și ușor de înțeles. Astfel, datorită atât preciziei, cât și inteligibilității sale, consider că evoluția mozaicală a omului este o noțiune bună de inclus chiar și în manualele școlare.

# Pentru a nu cădea în capcana ideologiilor. Dacă nu cunoști faptele, ești vulnerabil în fața manipulării. Tendința actuală de a ascunde evidențele sub preșul corectitudinii politice, ne transformă în eroii bine-cunoscutei povești a lui Andersen, „Hainele cele noi ale împăratului”. Prin cartea sa, Dorian Furtună a dezvăluit că „Împăratul e gol!” – rasele există, și este important să știm acest lucru nu doar pentru că este dovedit științific, dar și…

#…pentru a ne învăța să respectăm diversitatea. Dincolo de faptul că este ridicol să negăm evidențele, acest lucru ridică probleme de ordin practic, mai ales în domeniul medicinii. Mozaicul uman ne explică cum păstrarea lucidității este crucială pentru a evita greșelile trecutului și pentru a nu face altele noi. De asemenea, ne ajută să apreciem farmecul speciei noastre, care constă anume în diversitate.

#Dar și din respect de sine. Dacă vrei să te cunoști cu adevărat, nu ignora cea mai lungă parte  a istoriei devenirii tale ca Om, acea parte care a modelat, în bună măsură, ceea ce ești azi. „Mozaicul uman” oferă, probabil, cea mai completă istorie evolutivă a speciei noastre, cunoscută până acum.

#Pentru bucuria de a cunoaște. Rafturile librăriilor sunt pline cu beletristică, iar plăcerea estetică a lecturii nu poate fi refuzată nimănui. Bucuria de a înțelege însă, deși mai greu de atins, îți oferă o șansă în plus de a te simți un om împlinit, o parte a unui Univers fascinant. Așadar, fii diferit, fii împlinit – citește „Mozaicul uman”!

MozaiculUman-78

Mirel Palada, sociolog din România

# În primul și în primul rând, această carte ne reamintește și ne ajută să gândim corect. Să lăsăm bălăriile șerpiliene la o parte și să gândim științific.

Gândirea științifică este asediată în ultimul timp de tot soiul de reacțiuni romantico-aberante. Înflorește din ce în ce mai mult o lene, chiar un dispreț și o rezistență la adresa științei, or, cartea lui Dorian Furtună e o binevenită ancoră în gândirea rațională științifică.

# Tot în primul rând, „Mozaicul Uman” ne ajută să acordăm cuvenita atenție unei științe pe care o trăim cu toții pe persoană fizică, dar pe care o ignorăm nepermis: biologia.

Din păcate, noi tindem s-o ignorăm, să căutăm mereu explicații în altă parte, în loc să ne întoarcem spre sursă, spre motivul originar pentru care suntem cum suntem și ne comportăm cum ne comportăm. Cartea lui Dorian Furtună este o binevenită amintire a faptului că și omul se guvernează după aceleași reguli ca și celelalte ființe vii și ne ajută să înțelegem aceste reguli mai bine.

# Mai mult de-atât, „Mozaicul Uman” ne pune la dispoziție niște instrumente de dezamorsare a unor mituri nocive care sunt vehiculate fără responsabilitate în spațiul public. Într-o lume în care discursul despre rase este folosit pentru a justifica superioritatea unora în defavoarea altora, exploatarea, colonialismul, Dorian Furtună ne ajută să înțelegem acest fenomen complex, fără prejudecăți și pe baza celor mai recente cercetări în domeniu.

# Dorian Furtună face acest efort de sinteză și de cunoaștere pe baza unei largi literaturi științifice recente de calitate. Sursele sunt diverse și bine documentate, atât din literatura occidentală, cât și dintr-o zonă mai puțin cunoscută oamenilor de știință, din literatura de specialitate chineză și rusă, țări cu tradiție în domeniul biologiei.

Beneficiind de poziția sa la confluența a două civilizații distincte, bun cunoscător al ambelor culturi și mai ales al ambelor zone științifice, Dorian Furtună este la fel de ancorat în cele mai recente publicații din Anglia, Franța, SUA, Germania, Rusia, China. Este remarcabil volumul de informație pe care l-a procesat în scrierea lucrării „Mozaicul Uman”.

Cartea nu este doar bine documentată și bazată pe cele mai recente cercetări în domeniu, ci și foarte bine scrisă. Este o lucrare care face față atât nevoii comunității științifice, cât și publicului larg, orice om cu o minimă cultură și mai ales cu un minim interes intelectual putând să o lectureze fără dificultate.

# Dincolo de toate meritele sale științifice și stilistice, cartea mai are un alt mare mare mare merit: este scrisă în limba română.

Într-o cultură în care din păcate avem parte de puține cărți de știință scrise în mod gustos și de și mai puține cărți de știință scrise de autori români, nu doar traduceri din marile culturi ale lumii, într-o lume cu librării îmbâcsite de vrafuri de cărți scrise într-un limbaj de lemn,

sunt nespus de bucuros să identific și să salut apariția în generația noastră și în cultura noastră a unui scriitor care merge pe urmele lui Stephen Jay Gould, unul din marii biologi ai secolului XX care a știut să scrie pentru publicul larg.

MozaiculUman-36

Sergiu Andreev, biolog

# Pentru că e o delectare intelectuală să citești o carte științifică scrisă într-un limbaj accesibil publicului larg. E o călătorie bine organizată în preistoria fascinantă a speciei noastre.

# Pentru că specialistul va obține o antologie amplă, curiosul dornic de cunoaștere va primi o enciclopedie a evoluției umane și un punct de pornire în căutările sale, iar pentru ceilalți va fi o fascinantă descoperire a unui nou univers al cunoașterii.

# Pentru că, fiind o carte științifică scrisă foarte cărturar și echilibrat, ea ridică ștacheta calității gândirii științifice moldovenești la un nivel foarte elevat, plasându-ne în rând cu standardele științifice mondiale.

# Pentru că după citirea acestei cărți îți vei înțelege originea și locul între semenii tăi. Vei deveni mai respectuos față de alții, acei diferiți de noi, mai tolerant. Vei deveni un antirasist veritabil, unul educat și deschis la minte, nu unul dogmatizat și sedus de idei utopice.

# Pentru că poate contribui la abordarea științifică a concepțiilor nediscriminatorii și, de ce nu, la reabilitarea concepției de „corectitudine politică”, plasând-o într-o albie rațională și cu adevărat liberală.

Margarita Ursu, traineră și mentoră, Chisinau Toastmasters Club

# Celor care se trezesc la trei noaptea, pentru că îi macină întrebări existențiale. Pentru că vei găsi multe răspunsuri, dar și noi întrebări privind evoluția umană – în special dacă ai citit și din Biblie, și din Darwin, și chiar din Daniken (care afirmă că ADN-ul uman a fost adus de extratereștri), și încă ești în căutarea înțelesurilor.

# Celor care preferă învățarea prin joc sau care citesc câteva cărți în paralel. Pentru că poți practica jocul „Azi ce voi afla?”, deschizând cartea aleatoriu și identificând un subiect al zilei. Indiferent ce capitol vei citi – fie el despre Eva africană, etnopsihologie sau influența migrației din Orientul Apropiat la formarea profilului populației europene – acesta va fi unul complex, cu o concluzie definită și cu un set impresionant de referințe.

# Celor care susțin vehement anumite teorii alternative ale originii umane. Pentru că se vor simți serios provocați de argumentele, concluziile și referințele bibliografice din fiecare capitol – toate acestea intensificând un proces cognitiv avansat și facilitând cunoașterea autentică.

# Celor pasionați de lectură și cunoaștere. Pentru că este inteligibilă pentru „muritorii (cititorii) de rând”, deși abordează aprofundat subiectul evoluției umane.

# Celor care vor să vadă cum scriu ai noștri. Pentru că e o carte „născută” în Moldova.

 Denis Roșca, publicist, autorul „Cărții de Aur a Basarabiei și Republicii Moldova”

# Ni se explică foarte clar că nimeni n-a apărut din ceruri, fiecare a avut părinți și respectiv acești părinți i-au avut pe ai lor și această linie a strămoșilor vine dintr-o depărtare evolutivă de mii de generații, de la rudele noastre din lumea homininilor, a primatelor și așa mai departe.

# „Mozaicul uman” ne învață să înțelegem că fiecare dintre noi are o moștenire veche și un bagaj genetic pe care îl vom transmite copiilor noștri, celorlalte generații, și această continuitate a evoluției prin noi e fascinantă. Generația noastră e un comutator genetic din trecut spre viitor. Apare de la sine întrebarea dacă nu cumva noi suntem o variantă intermediară spre etapa la care tinde forma ideal adaptată a omenirii.

# Aflăm că omul se poate adapta la majoritatea provocărilor mediului de viață și poate deveni mai rezistent la factorii naturali.  Unicul lucru care ne-a ajutat să supraviețuim este adaptarea, această adaptare a fost motorul progresului. Toată istoria omenirii e formată din competiție, lupte, sex, războaie și transformare, iar cei care n-au rezistat concurenței au pierit.

# Oferă răspuns argumentat la întrebarea dacă oamenii sunt diferiți și în ce măsură. Putem oare vorbi în secolul XXI despre rase și etnii ca populații distincte genetic și antropologic, în condițiile când există amestec de popoare? Cei interesați de acest subiect, veți fi uimiți de tezele expuse în lucrare.

# Nu este cazul să ne bazăm pe un singur adevăr, dintr-o singură disciplină doar. Meritul lucrării este că prezintă o abordare pluridisciplinară asupra evoluției umane: găsim în ea studii de paleoantropologie, de genetică, de arheologie, de istorie, de psihologie, de biologie evoluționistă. E o carte foarte complexă științific.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente