Chișinăuienii plătesc cel mai puțin pentru alimentarea cu apă. Cum variază prețurile în funcție de raioanele țării

dehydration-cats

Chișinăuienii plătesc cel mai puțin pentru serviciile de alimentare cu apă și cele de canalizare, puțin peste 13 lei pentru un metru cub de apă. Situația este însă mai proastă la nivel local. De exemplu, locuitorii din Edineț sunt nevoiți să achite un preț de trei ori mai mare – de aproximativ 38 de lei pentru un metru cub, fiind cel mai ridicat tarif din țară.

Experții susțin că cele mai mari tarife sunt pentru titulari de licențe care au volume mici de furnizare a acestor servicii. Cel mai mic tarif este în Chișinău, de aproximativ 10 lei. Unul dintre cele mai mari este însă la Edineț, ajungând la 40 de lei pentru un metru cub de apă.

În Ceadîr-Lunga, pentru un metru cub de apă consumatorii casnici plătesc mai bine de 32 de lei, iar la Glodeni consumatorii non-casnici achita 107 lei.

Image-1-1

Totul depinde de volumele livrate și de pierderi. Cu cât sunt mai mari volumele, cu atât tarifele sunt mai mici.  Doar existența unor operatori comuni pe raioane ar conduce la diminuarea tarifelor. Este sarcina primordială a autorităților publice locale.

În Moldova există 43 de operatori și întreprinderi care livrează apă potabilă. Este evident că tarifele S.A.,, Apă-Canal Chișinău”   este cel mai mic pe republică. În baza acestui tarif întreprinderea asigura livrarea apei potabile de calitate  în regim non-stop  consumatorilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente