În luna august 2018, în presă a apărut o investigație în care, un profesor de la USMF „Nicolae Testemițanu”, era acuzat că ar fi hărțuit o angajată de a lui. Pe 4 martie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării, într-o ședință publică cu participarea tuturor părților implicate în această istorie și analizând probele prezentate, a decis că medicul a înfăptuit comportament inadecvat în raport cu subalterna lui.

Mai mult, în decizia Consiliului se mai stipulează că profesorul de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), care este și șef de catedră, să-și stopeze comportamentul intimidant față de Aliona Nastas, asistentă universitară la catedra de Epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și să-și prezinte scuze publice în cadrul ședinței.

Potrivit investigației, profesorul neagă acuzațiile și spune că această campanie de denigrare ar fi fost pusă la cale de un prieten, care ar vrea să-i ia locul.

Plângerea a venit de la Aliona Nastas, asistentă universitară la catedra de Epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Tânăra s-ar fi plâns că încă din anii studenției, adică de prin 2008, ar fi fost „curtată” de profesorul său Viorel Prisacari, care este și șeful catedrei.

Aliona a povestit jurnaliștilor de la Agora că avansurile au continuat până în 2010, atunci când a rămas însărcinată. La patru luni după naștere, Aliona Nastas a revenit totuși la catedră. Susține însă că avansurile sexuale ar fi fost înlocuite cu ignoranță și strigăte. Povestește că, în 2016, ar fi fost agresată fizic de către Viorel Prisacari. După ce acesta a refuzat să-i publice mai multe articole și să-i accepte teza de doctor, Aliona Nastas s-a plâns rectorului, care i-ar fi spus că va remedia situația. Așa cum nimic nu s-a schimbat, în luna iunie a acestui an, Nastas a mers, din nou, la profesor pentru a insista ca teza să-i fie primită. În schimb, ar fi fost agresată fizic.

Viorel Prisăcari a atacat decizia Consiliului din 4 martie 2019 în instanța de contencios administrativ.

 

11

22

33

Vezi aici investigația realizată de jurnaliști.