(foto) Fost primar PLDM-ist, prieten cu Ilan Șor și ministru în perioada AIE-1. Cine sunt candidații independenți care au acces în Parlament

yyy

Doar trei candidați independenți au reușit să acceadă în Legislativ în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie. Primul a fost președintele raionului Cahul, al doilea este vizat în dosarul „Kroll” și prieten cu Ilan Șor, iar al treila candidat independent este ex-ministrul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor al Republicii Moldova între anii 2009-2011.

#Ion Groza, candidat independent pe circumscripția nr. 43 Cahul.

Ion Groza a fost președintele raionului Cahul, ales în vara lui 2015 pe listele Partidului Liberal Democrat. În august 2016, Ion Groza, împreună cu toată echipa de primari și consilieri raionali a părăsit formațiunea, rămânând neafiliați. „Suntem în continuare o echipă și ne rezervăm dreptul să ne orientăm pe viitor în domeniul politic”, a declarat Ion Groza, citat de Ziarul de Gardă.

Groza este consilier raional de 18 ani, ajungând în funcție publică cu ajutorul mai multor formațiuni politice. În 2003, el a devenit consilier raional la Cahul pe listele Blocului electoral Alianța Social-Liberală „Moldova Noastră”, funcție pe care a păstrat-o și după alegerile locale din 2007. După destrămarea Blocului electoral, la scrutinul din 2011 a acces în Consiliul Raional Cahul pe listele Partidului Liberal Democrat, scrie moldovaurată.md.

În 2015, Ion Groza a raportat, în declarația de avere, venituri de doar 40.000 de lei, din salariu și indemnizația de consilier, un teren de 21 de ari care i-a revenit prin moștenire în 2005, două case de locuit, de 110, respectiv 115 metri pătrați, prima neevaluată, iar a doua estimată la aproape 278.000 de lei, precum și un automobil de model Volvo, fabricat în 2007 și cumpărat în 2012 cu 75.000 de lei. În bancă președintele de la Cahul păstra 8.000 de lei și 500 de euro.

În 2016 veniturile familiei Groza s-au mărit de patru ori, ajungând la 164.000 de lei, iar informațiile despre celelalte proprietăți au rămas neschimbate. Un an mai târziu, Ion Groza a introdus informații noi la categoria terenuri – dispare mențiunea despre terenul de 21 de ari, obținut în 2005, fără a fi menționate eventuale venituri din vânzarea acestuia, în schimb sunt trecute pe hârtie două loturi de pământ noi – unul de 13 ari, neevaluat, obținut în 2004, iar altul de trei ari, cumpărat în 2012 cu circa 71.000 de lei. Deși le avea în proprietate și anterior, informații despre terenurile respective nu figurează în declarațiile de avere anterioare ale oficialului.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă recent la CEC, Ion Groza a raportat venituri de 401.000 de lei, din salariul său și al soției și din indemnizație. El a mai trecut pe terenurile și automobilul declarate anterior, precum și două case de locuit, cu suprafața de 110, respectiv 78,9 metri pătrați.

În aprilie 2013 a fost amendat cu 300 de lei pentru că, în calitate de conducător al Comunităţii Religioase a Bisericii Creştinilor Evanghelişti Baptişti din satul Crihana Veche, raionul Cahul, nu a prezentat în termenele stabilite de Lege declaraţia privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale pe anii 2007-2012. Decizia Judecătoriei Cahul nu a fost contestată.

#Viorel Melnic, candidat independent pe circumscripția 48, Transnistria Sud

Viorel Melnic a fost şef al Serviciului Vamal în perioada 2008-2009, dar şi ex-viceministru al Economiei în anul 2006. A devenit preşedintele Asociaţiei „Pentru Orhei”, organizaţie care, oficial, a sponsorizat în 2015-2017 mai multe proiecte cu care se lauda edilul Orheiului, degrevat din functie, Ilan Şor.

Numele lui Viorel Melnic a apărut şi în raportul companiei Kroll, care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Melnic este vizat drept posibil complice la „Jaful secolului”, în calitate de acționar și președinte al consiliului de administrație al Unibank. El a declarat, însă, pentru Rise Moldova, că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”.

Până în anul 2015 a făcut parte din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, condus pe atunci de Igor Dodon. Fostul director al Serviciului Vamal a fost exclus din organele de conducere ale Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, după ce Igor Dodon a aflat despre implicarea lui Melnic în schemele frauduloase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. La începutul anului 2016 Melnic  a fost numit în funcția de consilier pe principii obștești pentru probleme economice, al  primarului Ilan Șor.

În informația prezentată la CEC, Viorel Melnic indică că activează în calitate de conferențiar universitar la Universitatea Agrară. Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, Melnic a obținut un salariu de peste 126 de mii de lei din salariul la Universitate. O altă sursă de venit au fost peste 2 milioane de lei – dividende obținute de la SRL „Activ Broker”, la care deține 100%. Melnic declară că are în proprietate două terenuri, un apartament de 92 m2 și un Mercedes fabricat în 2016, pe care l-a achiziționat în 2017 cu 590 de mii de lei. Melnic a trecut pe hârtie și pachetul de acţiuni deținute la Unibank, de 4,61%, scrie ZdG.md.

#Alexandru Oleinic candidat independent pe ircumscripția 47, Transnistria Nord

Alexandru Oleinic a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două legislaturi consecutive între 2001-2009, pe listele partidului Blocul electoral Moldova Democrată, iar între 2009 și 2011 a fost Ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor al Republicii Moldova. Este și fondatorul fondului de caritate „Tinerii Pentru Moldova” și a Institutului de Tehnologii Politice și Sociale, președinte al „Fondului Național pentru atragerea și Protecția a investițiilor” și a Consiliului de Administrație al „Milenium Management Grup”.

Potrivit declarației de avere din ultimii doi ani, Oleinic a declarat un venit de 29.000 de lei și 65.000 de lei – venit al soției. Deține și un teren de 106 ha, valoarea căruia este de aproape un milion de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente