Premieră pentru sectorul vitivinicol. Moldova are o funcție importantă în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului

3

Republica Moldova va avea un cuvânt de spus în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). În următorii trei ani, comisia „Siguranță și Sănătate” a OIV va fi condusă de directorul Oficiului Național al Viei și Vinului al RM (ONVV), Gheorghe Arpentin. Noul președinte al comisiei devine astfel primul cetățean al Republicii Moldova cu o funcție importantă în cadrul organizației internaționale care studiază din punct de vedere științific și tehnic sectorul vitivinicol mondial, vinul și produsele derivate din viță-de-vie.

Gheorghe Arpentin a fost ales la începutul lunii iulie, în timpul Adunării Generale a OIV desfășurate la Paris, cu votul tuturor celor 46 de țări-membre. Comisia „Siguranță și Sănătate”, subordonată direct Comitetului Tehnico-Științific al organizației internaționale, este responsabilă de politicile europene care reglementează relația dintre consumul de vin sau băuturi obținute din struguri și sănătatea consumatorilor.

„Cel mai important moment pentru Republica Moldova a urmat odată cu anunțarea candidaturilor și a procedurii de vot pentru președinții comisiilor de profil ale OIV. Pentru prima dată în istoria vinificației Republicii Moldova un reprezentant al țării noastre a fost ales într-o funcție importantă în OIV. Astfel, dl. Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a devenit Președinte al Comisiei IV „Siguranță și Sănătate”. Este o realizare importantă pentru unul dintre sectoarele de importanță majoră ale economiei și o recunoaștere a eforturilor personale ale dlui Arpentin depuse pentru dezvoltarea ramurii”,  spune Vasile Luca, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova. 2

„Gestionarea activității unei comisii strategice din cadrul OIV este un pas important înregistrat de Republica Moldova și sectorul vitivinicol. În următorii trei ani, poziția țării noastre ca fiind un producător de vinuri de înaltă calitate va fi consolidată la nivel internațional. Mai mult, vom avea oportunitatea de a asigura fluxul de informații și cunoștințe necesare pentru o creșterea continuă a calității Vinului Moldovei și recunoașterea acestuia în rândul consumatorilor din întreaga lume. De asemenea, vom întreprinde toate măsurile pentru promovarea unui consum responsabil și moderat al vinului de calitate și vom îmbunătăți normele europene pentru recunoașterea vinului ca produs alimentar”, menționează Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului.

Doctor habilitat în științe tehnice, directorul ONVV a reprezentat Republica Moldova timp de mai mulți ani la OIV. Începând cu anul 2016 este membru al Comitetului Tehnico-Științific și conduce unul din cele două grupuri de experți specializați în „Consum, Nutriție și Sănătate”, aflate în componența comisiei al cărui președinte a devenit recent.3

Comisia IV „Siguranță și Sănătate” a OIV este responsabilă de promovarea și cercetarea valorilor nutriționale și de sănătate ale vinului și ale produselor derivate din viță-de-vie. Astfel, subdiviziunea cercetează și creează baze de date specializate, care permite evaluarea corectă a produselor vitivinicole, pentru a fi ulterior diseminate guvernelor statelor membre, instituțiilor medicale, producătorilor, consumatorilor și altor actori importanți din sector.

Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) a fost fondată în anul 1924 pentru studierea sectorului vitivinicol. În prezent asociația numără 46 de membri, state în care se produce 85% din cantitatea mondială de vin și se consumă 80% din totalul global.

Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) din anul 1992, fiind prima țără din spațiul ex-sovietic care s-a bucurat de acest statut.

Despre ONVV

ONVV este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente