Blogtop a desemnat cele mai populare articole de pe blogurile din Moldova, în luna februarie 2018

collage

Blogtop.md revine cu lista lunară a acelor mai viralizate articole de pe blogurile din Moldova. Vă prezentăm care au fost cele mai populare subiecte în ultima lună de iarnă. Menționăm că acestea sunt prezentate în mod aleatoriu.

Conform monitorizării platformei Blogtop, printre autorii care au avut articole pe placul publicului în luna februarie, au fost Nata Albot, Fine Wine, Elena Robu, Vitalie Vovc, Nina Cotorobai, Svetlana Vizitiu, Alexandru Leahu și Stela Botez. Cele mai populare articole au adunat împreună peste 9 mii de reacții în Social Media.

Printre cele mai populare articole ale lunii februarie se regăsesc:

DoReDos la Eurovision, o ofensă pentru R. Moldova / Elena Robu

Am trecut intenționat cu vederea etapa națională din acest an a concursului Eurovision, în speranța că lucrurile vor reveni la normal și interpretul care va fi ales de juriu și public va fi cel mai demn de a reprezenta R. Moldova la Eurovision. Mai ales în anul Centenarului au existat și propuneri ca R. Moldova și România să aibă același concurent la acest prestigios concurs de muzică. Dar nu a fost să fie.

Anul acesta este mai rău decât anul trecut. Și nu pot să nu scriu despre ceea ce se întâmplă. Să alegi o trupă care a pozat anterior cu drapelul regiunii transnistrene (un însemn statal nerecunoscut internațional, aprobat de un regim separatist care ne ține dezbinați și până astăzi, un regim separatist instaurat în urma unui război de pe Nistru în care au murit sute de conaționali de ai noștri, care a lăsat văduve și orfani) este o ofensă pentru această palmă de pământ, pentru cei care și-au dat viața în numele independenței R. Moldova de URSS. Trupa DoReDos trebuia sancționată pentru acele poze cu drapelul nerecunoscutei rmn, dar nu să fie aleasă pentru a reprezenta R. Moldova la Eurovision. Continuarea AICI.

CINE-S CEI MAI BUNI BUCĂTARI DIN MOLDOVA? / Nata Albot

Hai să vă întreb ceva!  Căți bucătari celebri în lume vin din Moldova? De-acord, Moldova e plină de probleme, gastronomia nu e cartea de vizită a țării noastre și, în genere, n-avem noi timp să ne ocupăm de o materie atât de fină. Dar câți bucătari celebri măcar pe local cunoașteți? Celebri, în sensul că lumea îi cunoaște la față, îi știe pe nume, îi recunoaște în stradă, sunt vedete la TV, apar în reviste, lumea rezervează din timp un loc la ei la restaurant, au contracte cu companii locale din sfera agroalimentară, merg la concursuri să ne reprezinte? Vreo doi? Atât? Sunt sigură că fiecare dintre voi poate număra, cel puțin, vreo 10 locuri din Chișinău, unde îi place să  meargă pentru mâncare bună. Cine gătește această mâncare, v-ați întrebat vreo dată?  Oriunde în lume, cu mici excepții, nu patronul face reputația restaurantului, ci omul care gătește mâncarea. Acela care concepe meniul, dozează ingredientele, își folosește toată experiența, secretele și creativitatea. Continuarea AICI.

Moldova: am atins punctul de non-retur ? / Vitalie Vovc

În chiar momentul când scriu aceste rânduri e în plină desfășurare o campanie inițiată de către promotorii Unirii Republicii Moldova cu România: consiliile locale din diverse localități semnează o declarație simbolică de Unire. Astăzi, (e luni, 12 februarie 2018) în chiar momentul în care scriu aceste rânduri, 20 de primării au semnat declarația respectivă. Bineînțeles, 20 de primării nu reprezintă decât 2% procente din numărul de aproximatin 900 de primării din Republica Moldova, dar în primul rând procesul e abia la început de cale, în al doilea, și acest lucru e mult mai semnificativ, promotorii putinismului au reacționat extrem de bolnăvicios: au încercat să voteze o declarație anti-unionistă în parlament (rateu!) și au cerut primarilor obedienți să semneze o contra-declarație: 21 de primării socialiste au și făcut-o. Continuarea AICI

Natalia Petrea – primariţa de la Costeşti la Clubul Impresii din viaţă şi cărţi / Svetlana Vizitiu

Personalitatea sa. Florile recunoştinţei, ale admiraţiei şi înaltei consideraţii sunt astăzi doar pentru Ea, cea care poartă povara înţelepciunii, întruchipată cu cele mai nobile valori – dăruire, adevărul, perseverenţă, curajul şi răbdarea. Veselă şi dinamică precum o cunosc oamenii… Puternică şi plină de viaţă, are o voinţă extraordinară, pe care toţi o admiră! A fost profesoară, directoare la liceu, concilier… Este prima femeie primar în unul din cele mai mari sate din Republica Moldova – Costești (Ialoveni). În continuare, prin faptele şi cuvintele sale le cultivă oamenilor dragostea faţă de plaiul natal, de valorile naţionale, şi educând copiii să fie cetăţeni adevăraţi şi… să se întoarcă Acasă oriunde n-ar pleca ei. Continuarea AICI

Patru vinării din Moldova, desemnate cu aur la Berliner Wein Trophy / Fine Wine

Patru crame din Republica Moldova — Asconi, Carpe Diem, MinisTerrios și Gogu Winery — au fost distinse cu medalii de aur și argint la cea de-a 22 ediție a Berliner Wein Trophy — cel mai mare concurs mondial de vinuri sub egida OIV.

Astfel, vinăria Asconi din Puhoi, Ialoveni a luat două medalii de aur: cu Sauvignon Blanc 2016 și Merlot 2014, dar și un argint cu Saperavi 2015.

Pe de altă parte, micii producători de vinuri din Moldova — Carpe Diem, MinisTerrios și Gogu Winery — au luat toți câte o medalie de aur cu vârfurile lor de lance.

Carpe Diem a obținut aur pentru Bad Boys 2016 — cupaj de Feteasca Neagră & Saperavi (inclus în top Fine Wine 10 vinuri ale anului 2017). De asemenea, crama condusă de vinificatorul Ion Luca a mai luat o medalie de argint pentru cupajul de Rara Neagră & Pinot Noir — Carpe Diem Cuve 9/11 (roada 2016, urmând să apară curând pe piață). Continuarea AICI.

Dar totuși / Alexandru Leahu

Снимок

De la un timp chiar toate tind să devină rutină, dar absolut orice tip de activitate. Nu contează chiar deloc nivelul tău de implicare, numărul de oameni cu care interacționezi sau tipul de activitate pe care o faci. Atâta timp cât nu introduci momente diferite între momente periodic identice, tinzi să devii cumva acel bou ce trage în plug. Poate nu chiar cea mai bună comparație aleasă, dar cui îi pasă? Continuarea AICI.

Cum ne ajută Uniunea Europeană și cum ne ajută Rusia / Elena Robu

Un pod modern, construit din fonduri europene, a pus capăt problemelor cu care se confruntau de ani buni locuitorii satelor Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, și Proteagailovca, o suburbie a orașului Bender. Podul care lega cele două localități risca să se prăbușească de la o zi la alta, iar oamenii își puneau viața în pericol ori de câte ori îl traversau, se arată într-un comunicat de presă al PNUD Moldova.

Podul nu am mai fost reparat de 40 de ani. Ploile de toamnă și noroiul erau o adevărată provocare pentru cei peste 5 mii de locuitori ai satului Hârbovăț. Cel mai greu le venea copiilor, pentru că mergeau zilnic pe aici în drum spre școală. Podul reprezintă și singura cale de acces pentru mașinile de mare tonaj care transportă, la Chișinău, producția de la fabrica avicolă din Hârbovăț, unde muncesc sute de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului. Continuarea AICI.

Pentru lume era doar amanta / Svetlana Vizitiu

S-a trezit brusc la două noaptea. Totul era ca de obicei: ceasul bifa pe perete, pe rafturi se vedeau imaginile și peste tot erau flori. Frumos, dar parcă era dureros să privești acest tablou. A întors capul și o văzu. Ea dormea liniștit, aruncând pătura de pe sine. Fața ei divulga un aspect nemulțumit și chiar jignitor, dar în general, era destul de dulce. Era plăcut s-o privești, nu și să o admiri. Ce s-a întâmplat totuși? Se ridică fără zgomot și întră în bucătărie. N-a reușit să ajungă acolo că privirea îi căzu pe fotografia lor de la nuntă. A zâmbit ușor și a luat-o în mâini. Cât era ea de fericită atunci când el a fost de acord s-o ia de soție după cei șapte ani de despărțiri și reuniuni. Și – ce acum? Ea este o femeie profund nefericită, pentru că anume el așa o face. N-a iubit-o și niciodată nu o va iubi. Da, el simte pentru ea afecțiune și respect, nu mai mult. Nu este ea femeia după care ar pleca la capătul lumii, și de la care ar dori să aibă copii. Nu-i unește nimic. Decât ceea că sunt împreună. De ce au ajuns pănă aici? Continuarea AICI.

Gabriel Dumitru este actor în noul videoclip al Loredanei, Zdob și Zdub și Ligalize.foto.video. / Stela Botez

Gabriel Dumitru este protagonistul videoclipului piesei Balkana Mama de Zdob și Zdub, Loredana și Ligalize. Joacă alături de colega sa din Deva, interpreta Geanina Gavrilă. Cum au decurs filmărie cu regizorul român Radu Șelaru, ne relatează artistul.

,,Am ajuns sa colaborez cu Loredana, de fapt sa fiu protagonist în acest clip datorită echipei care ne coordonează, Media Pro Music România, de un an de zile, fiind singurul artist de muzică populară cu contract la această casă de Discuri. Am fost protagonist alături de colega mea frumoasă și foarte talentată, Geanina Gavrilă din Deva și mă bucur mult că a acceptat să fie alături de mine pentru acest proiect.,, Continuarea AICI.

Viorica Zaharia: „Nu fiți purtători de microfoane, ci profesioniști care știu să se documenteze, să pună întrebări și să scoată din surse informația de care are nevoie omul de acasă, nu politicianul.”  / Nina Cotorobai

Viorica Zaharia: „Nu fiți purtători de microfoane, ci profesioniști care știu să se documenteze, să pună întrebări și să scoată din surse informația de care are nevoie omul de acasă, nu politicianul.”

Este onestă, cu verticalitate și o profesionistă în domeniul jurnalismului. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când activează în presă. Este vorba de președinta Consiliului de Presă din Moldova, Viorica Zaharia.

Prima experiență a jurnalistei a fost la ziarul “Țara”, pe când era în anul patru de facultate. De atunci a mai lucrat la Agenția “Flux”, la Radio Europa Liberă, la PRO TV și acum este redactor la portalul Moldova Curată. De asemenea, de 10 ani face și investigații, majoritatea pentru Centrul de Investigații Jurnalistice. Continuarea Aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente