(foto) Lumea de sub ape. Cum arată primul și cel mai mare muzeu subacvatic din lume

museum dive in cancun3
Foto: PC: crazycluffcrew.com

Muzeului Subacvatic din Cancún este locul unde viața submarină și arta contemporană se întâlnesc pentru a se contopi într-un sistem unic și deosebit. Proiectul este semnat de sculptor britanic Jason deCaires Taylor, care a creat peste 500 de opere de artă amplasate în apropiere de țărmurile orașului mexican.

Ideea sculptorului a venit încă din 2004, dar proiectul a fost inaugurat în anul 2009. „Comorile” amplasate la o adâncime de nouă metri pe fundul Mării Caraibe atrag în fiecare an circa 750 000 de vizitatori. Diferite de obișnuitele instalații de artă amplasate în mediul steril al unui muzeu, operele lui Taylor sunt permanent „vii” și în continuă transformare, iar asta pentru că printre sculpturi se adăpostesc diverse specii de pești și corali. De altfel, artistul declară că „toate lucrările mele vorbesc despre schimbare, constituind obiecte care reflectă natura trecătoare a vieții noastre”.

Sculptura „Corespondentul Pierdut” a fost creată în anul 2006 și este dedicată bunicului artistului. Acesta era pasionat de scrisori, iar statuia, spune Taylor, a fost „ultima scrisoare dedicată bunicului”.

 

PC: ideas.ted.com
PC: actiphysetc.wordpress.com
PC: cruisemeet.co.uk

Opera „Bancherul”, este statuia unui om de afaceri îngenunchiat și cu capul băgat în nisip. Este o reprezentare a faptului că majoritatea politicienilor și a afaceriștilor promit multe lucruri, dar când vine vorba de acțiune, dispar.

 

PC: ideas.ted.com
PC: ecuavisa.com

Evoluția Silențioasă” este cea mai mare sculptură a artistului. Aceasta cuprinde peste 400 de statui în mărime naturală, reprezentând oameni ai locului, martori ai istoriei umanității, de la începutul civilizației mayașe și până în prezent. La realizarea statuilor s-a lucrat 18 luni, opera întinzându-se pe o suprafață de 420 de metri pătrați de fundal marin și cântărind 180 de tone.

 

PC: ideas.ted.com
Statuia, înainte de a fi scufundată PC: descopera.ro
PC: crazycluffcrew.com
PC: descopera.ro
PC: descopera.ro

Ocean Atlas” este cea mai înaltă sculptură subacvatică din lume. Aceasta cântărește 60 de tone și are înălțimea de 5,5 metri. Artistul spune că inspirația sa pentru această lucrare a fost personajul Atlas din mitologia greacă. Statuia este făcută dintr-un ciment special, foarte rezistent, cu pH neutru, pentru a nu afecta apa din jur, și fără armătură metalică, deoarece aceasta s-ar putea coroda în contact cu apa mării.

 

PC: ideas.ted.com
Scufundarea statuii PC: galleryhip.com
PC: bunte.de

Omul Sfânt” este statuia în care autorul proiectului a plasat mai multe „semințe” de coral, iar, cu trecerea timpului, aceștia au ieșit prin găurile special amenajate, creând o priveliște minunată.

 

PC: logiosermis.net
PC: underwatersculpture.com

Sculptura „Inerția” surprinde un om privind televizorul. Acesta stă pe canapea și ține pe brațe un tacâm cu un hamburger și niște cartofi pai. Totodată, acesta mai este înconjurat de sticle de suc, țigări și alte lucruri caracteristice vieții sedentare. Televizorul însă are găuri mici în care peștii se adăpostesc.

 

PC: underwatersculpture.com
Statuia recent plasată pe fundul mării PC: underwatersculpture.com
Statuia după mai mult timp PC: ideas.ted.com

Jason deCaires Taylor are pe pagina sa de Facebook o impresionantă galerie foto cu sculpturile create de el.

 

PC: Facebook/Jason deCaires Taylor
PC: Facebook/Jason deCaires Taylor
PC: Facebook/Jason deCaires Taylor
PC: Facebook/Jason deCaires Taylor
PC: Facebook/Jason deCaires Taylor
PC: Facebook/Jason deCaires Taylor
PC: Facebook/Jason deCaires Taylor
PC: Jason deCaires Taylor
PC: Jason deCaires Taylor
Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente