Sezonul de toamnă: 10 cele mai frumos citite întrebări de la etapa a IV-a de Ce? Unde? Când?

punctulpeh
Foto: Punctul pe H PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Duminică, 1 noiembrie, a avut loc cea de-a patra etapă din cel de-al XXVIII-lea Campionat de Ce? Unde? Când?. Pentru a vă testa cunoștințele, echipa #diez a selectat 10 cele mai interesante întrebări de la această etapă.

*Pentru a vedea răspunsul corect, selectați spațiul de după Răspuns.

#1. O aplicație nouă permite oamenilor care tind să împărtășească prea multe din viața lor să fie conectați cu cei care sunt, probabil, cei mai interesați de ea. Numiți-i pe aceștia din urmă, știind că denumirea aplicației diferă doar printr-o literă de o altă aplicație cunoscută.

Răspuns: Bunei 

#2. Cuvântul german Speckgürtel se traduce mot-a-mot ca brâu de slănină, dar în limbaj colocvial înseamnă și ALFA. În italiană, ALFA se traduce ca sobborgo, iar în daneză – forstad. Ce cuvânt a fost înlocuit cu ALFA?

Răspuns: Suburbie 

#3. Herbert Spencer, născut în 1820, cel mai mare din cei nouă copii născuți în familia Spencer, a fost singurul din frați și surori care a supraviețuit până la majorat. Ce frază celebră îi este atribuită lui Spencer?

Răspuns: „Survival of the fittest”/ „Supraviețuiește cel mai adaptabil” 

#4. În principiu, EL e un terorist. Totuși, în cinstea LUI sunt numite străzi în orașele Niș, Bar și chiar într-o capitală europeană. Cine e EL?

Răspuns: Gavrilo Princip 

#5. Un soi de acest fruct a fost numit în cinstea nobilei Maria-Thérèse a Franței. Despre ce fruct este vorba?

Răspuns: pară/prăsadă 

#6. Procesul de creație a unui personaj din romanul lui Neal Stephenson este îngreunat de faptul că avea ambele mâini ocupate. Răspundeți printr-un cuvânt din două silabe ce compunea personajul?

Răspuns: Haiku / Hokku 

#7. Recent, revista de stânga „Jacobin”, fondată pe 24 septembrie 2010 și-a anunțat noul… Continuați cu două cuvinte.

Răspuns: Plan cincinal

#8. Puțini dintre voi, probabil, au auzit de sfântul Baldomer, sfântul protector al lăcătușilor. În schimb, toți îl cunoașteți pe sfântul protector al hoților, chiar dacă aceasta nu se datorează atât metodelor sale, cât faptului că a făcut mai mulți hoți să se pocăiască. Numiți-l pe acest sfânt.

Răspuns: Sfântul Nicolae 

#9. Etimologic vorbind, acest simbol moldovenesc ar trebui să le aibă în număr de treizeci şi nu cinci. Numiţi acest simbol.

Răspuns: Trandafir 

#10. În povestirea „Experimentul profesorului Rousse” de Karel Capek, sus-numitul profesor pretinde că are o metodă prin care poate afla, printr-un duel de cuvinte, secretele cele mai ascunse ale interlocutorilor săi. Profesorul spune un cuvânt iar interlocutorul trebuie să spună orice alt cuvânt, fără să se gândească mult. Astfel, cuvânt după cuvânt, el reuşeşte să afle de la un presupus ucigaş locul unde acela îşi îngropase victima. Experimentul profesorului însă eşuează când interlocutorul său devine un gazetar. Şi asta pentru că interlocutorul utiliza ceva ce se utiliza în gazetărie şi la propriu şi la figurat… ce?

Răspuns: Clișee 

Înregistrările pentru Divizii încă sunt în toi. Vă puteți înregistra echipa aici: cuc.md.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente