Limba străină care are 123 de cuvinte și poate fi învațată în 30 de minute

httpassets.cougar.nineentertainment.com_.auassetsTechLife201212052179learn-a-new-language-imagery.jpg
Foto: PC: brainscape.com

În timp ce Dicționarul Britanic Oxford conține peste 250.000 de termeni, numărul total de cuvinte din vocabularul Toki Pona este de doar 123. Ce vis antic al umanității a vrut să îndeplinească cea care a inventat această limbă ce poate fi învățată de oricine în doar 30 de minute?

Sonja Lang, cea care a inventat Toki Pona în 2001, precum și mulți vorbitori ai acesteia susțin că numărul de 123 de cuvinte este suficient de mare pentru a exprima aproape orice idee. Și asta datorită reducerii oricărui lucru la elementele sale de bază și combinării de cuvinte individuale pentru a exprima mai multe lucruri.

55aeb433005a0

Spre deosebire de alte limbi, care necesită sute sau mii de ore de studiu pentru a le învață, Toki Pona poate fi „stăpânită” în doar 30 de minute. Datorită ușurinței cu care poate fi învățată, această limbă ar putea deveni una internațională, îndeplinind un vis antic, anume acela de a readuce umanitatea la starea de unitate din perioada pre-Babel.

Toki Pona unește deja sute de entuziaști în comunități online care provin din țări precum Japonia, Belgia, Noua Zeelandă și Argentina.

Pe lângă faptul că este ușor de învățat, Toki Pona are, prin abordarea sa minimalistă, rolul de a schimba modul în care gândesc vorbitorii. Numărul mic de cuvinte îi determină pe aceștia să fie mai creativi și mai atenți la detalii. Pentru a crea noua limbă, Lang a început prin a transforma lucrurile specifice într-unele generale.

„Culorile reprezintă un bun exemplu”, spune Lang, menționând că Toki Pona are o paletă formată doar din cinci culori: loje (roșu), laso (albastru), jelo (galben), pimeja (negru) și walo (alb). Asemeni unui pictor, vorbitorul le poate combina pentru a obține un spectru de culori mai larg. De exemplu, loje walo pentru roz sau laso jelo pentru verde.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente